
EXTENDED FOSTER CARE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 
 

1. Can a Nonminor Dependent (NMD) receive CalFresh benefits?   
 

NMDs living in a Supervised Independent Living Placement (SILP) or in a 
Transitional Housing Placement Program for Nonminor Dependents (THPP-NMD, 
formerly known as THP+FC) can apply for CalFresh benefits. Eligibility for 
CalFresh is made on a case-by-case basis and considers the household 
composition, the individual’s earned and/or unearned income, including the Aid to 
Families with Dependent Children - Foster Care (AFDC-FC) grant, assets, the 
amount of rent and utility expenses, student status, and other factors. Receiving a 
foster care payment does not make the young adult ineligible. Eligibility will be 
based on the combined income and resources of the NMD and may include the 
income and resources of other persons living in the SILP who purchase and 
prepare meals with the NMD. If the NMD is employed, that income will factor into 
the eligibility decision. Additionally, if the NMD is attending college, eligibility 
considerations are different. NMDs living in a SILP should be encouraged to apply 
for CalFresh, as they may be eligible, but should be informed that a variety of 
factors go into the eligibility determination, so benefits are not guaranteed. 
 
 

2. What is the difference between an Adult Residential Facility (ARF) and an 
Adult Residential Treatment Facility (ARTF)?  Can a NMD be placed in 
these types of facilities?   

 

ARFs are distinguished from ARTFs by the populations they serve and licensure 
status.  ARFs are licensed by Community Care Licensing (CCL) to provide care 
and supervision for adults that are unable to care for themselves and are not 
progressing toward independence.  ARTFs are facilities designed to offer 
treatment for a condition, such as substance use disorders or other mental health 
issues.  They generally offer treatment for a time-limited period and are not 
licensed by CCL.  Patients in an ARTF are typically able to function independently 
but for the condition being treated.   

NMDs can be placed in an ARF, however, federal and state foster care funding is 
not available in this placement due to requirements that all staff have background 
checks, including a Child Abuse Central Index check, that are not required in most 
ARFs.  Therefore, a county must use local funds for this type of placement.  The 



exception is a Regional Center vendorized home where criminal background 
checks are performed and federal and state foster care funds can be accessed. 

A NMD may reside in a SILP in an ARTF if they are determined to be ready for a 
SILP and participation in the ARTF program.    

 

3. Can a facility licensed by the state as an adult residential facility be 
considered a placement under Extended Foster Care (EFC)? Can youth be 
placed under a SILP in these facilities? 
 
A regional center vendorized home, one type of adult residential facility, can be 
utilized as an EFC placement but not as a SILP.  All other adult residential 
facilities (ARFs) do not meet the criteria for any type of EFC placement.  ARFs 
are distinguished from Adult Residential Treatment Facilities (ARTFs) by the 
populations they serve and licensure status.  ARFs are licensed by Community 
Care Licensing to provide care and supervision for adults that are unable to care 
for themselves and are not progressing toward independence. Placement in an 
ARF cannot qualify as a SILP because youth who require this type of placement 
would not be assessed as ready for independent living. Additionally, adult 
residential facilities, except for a regional center vendorized home, are not 
eligible to receive foster care funding as described in WIC Section 11402. 
 
If a young adult is disabled and eligible for SSI, a case plan consideration may be 
that the young adult exits EFC and court dependency, becomes his/her own 
payee for SSI, and moves into an adult board and care home funded by SSI. 
Depending upon the type of disability, the young adult may be eligible for case 
management services from the Regional Center. 

 
 

4. Can an Adult Residential Treatment Facility be considered a SILP for a 
NMD? 

 
Yes, an Adult Residential Treatment Facility may be considered a SILP under 
certain conditions.  
 
Federal policy permits a state to consider a youth age 18 or older who is residing 
in a substance abuse, mental health or other residential treatment facility to be in 
a supervised independent living setting for title IV-E purposes, as long as that 
youth is living in the facility voluntarily and the arrangement is paired with 
supervision from the child welfare agency (Child Welfare Policy Manual, Section 
8.3A.8d, Question 2). Therefore, a treatment facility may be approved as a SILP 
if the NMD is living independently and voluntarily within the facility and continues 
to be subject to the court’s jurisdiction and agency supervision.  

 



As previously stated in ACL 11-77:  
“Many NMDs can benefit from the experience of a SILP prior to independent 
living. Although NMDs have varying levels of independence readiness, SILPs 
cover a wide range of living situations; therefore, NMDs do not have to be ready 
for complete independence to try out a SILP. The SILP settings can also have 
varying levels of independence. For example, for those NMDs who may require 
extra assistance, a SILP can consist of renting a room from a permanent 
connection that can assist the young adult in preparing for more independence. 
This can help to prepare NMDs for more independent SILPs, such as an 
apartment with a roommate. It is important to understand that SILP assessments 
are based upon the type of SILP being considered.”  

 
Therefore, and as with all other SILPs, the readiness assessment should factor in 
the needs of the youth and the supports offered in the SILP environment. Please 
refer to ACL 11-77 for additional information regarding readiness assessments 
and the SILP approval process. 

 
 
 

5. If a youth is on runaway status on their 18th birthday, are they eligible for 
EFC if they return?  Can we close their juvenile court case if they cannot be 
located after a reasonable amount of time?   
 
The court may terminate dependency for a NMD, who is supervised by child 
welfare and on AWOL status, if the case manager has documented the efforts to 
locate the NMD and, at the W&IC 391 hearing, the court finds that reasonable 
efforts were made to locate the NMD and inform the NMD of his or her options 
under EFC. When terminating dependency, the court shall maintain general 
jurisdiction so that the young adult would be eligible to re-enter foster care later, if 
still under the age limits (see ACL 12-12 regarding re-entry).  
 
If the NMD returns prior to the 391 hearing, then foster care benefits may be 
extended, provided that all eligibility conditions are met, including a foster care 
placement order that was in effect on the youth’s 18th birthday. 

 
 

6. What eligibility criteria must a foster youth who is the client of a regional 
center meet in order to be eligible for EFC benefits under AB 12? 

 
Regional center clients must meet the same eligibility criteria as all other foster 
youth. A regional center consumer who is under an order for foster care 
placement on his/her 18th birthday is eligible for EFC benefits as long as the 
youth (1) meets one of the participation conditions; (2) participates in a 
Transitional Independent Living Plan (TILP); and (3) resides in a licensed or 
approved placement. Additionally, a mutual agreement must be signed by the 



Non-Minor Dependent (NMD) to participate in EFC, unless the NMD is incapable 
of making an informed agreement. 
 
Participation condition number five, “medical condition,” encompasses youth who 
are incapable of meeting any of the other participation conditions due to a 
documented medical condition; this can include regional center clients per ACL 
11-61.  
 
The TILP describes the services that the NMD is receiving to support their active 
engagement in one of the five participation criteria. For a NMD who is 
participating in EFC under "medical condition", the TILP should describe the 
NMDs medical condition as well as the NMDs transitional goals and services that 
the NMD receives to support the overall case plan goals. A NMD who meets the 
medical condition criteria can still attempt modified work and educational 
activities. In this situation, the primary participation condition would be "medical 
condition," even if the NMD is participating in other activities to develop additional 
life skills. All case plan goals should be developed with the active participation 
and consent of the NMD, to the extent possible, including placement decisions or 
the decision to exit foster care to transition to an adult system of care prior to 
reaching 21 years of age (see ACL 11-77).  
 
NMDs who are regional center consumers are eligible to receive additional 
support services, including the “dual agency” rate, in most licensed or approved 
foster care placements. The NMD must reside in a licensed or approved 
placement in order to receive payment benefits. NMDs who are regional center 
clients placed in a group home should be transitioned to an appropriate less 
restrictive placement upon turning 18 or completing high school (if before age 
19). As with all NMDs, those meeting the medical condition may remain in a 
group home beyond age 19 only if the continued group home placement serves 
as a short-term transition to an adult system of care. 
 
 

7. Can a NMD live out of state and still participate in EFC?  How do counties 
meet their requirements for supervision and service provision?   

 
NMDs are allowed to reside in another state and may also re-enter foster care 
while living in another state.  If a NMD is either residing outside of California 
when they enter EFC, chooses to re-locate out of state after turning 18 or re-
enters foster care from out of the state, the county agency should take the 
following steps to approve the placement and ensure monthly supervision and 
service delivery.   
 

• Submit an Interstate Compact on the Placement of Children (ICPC) 
request to the state the NMD is living in requesting assistance with 
approving the placement (if it is a new placement) and providing courtesy 
supervision.   



 
• If the ICPC request is denied, the county can choose to send their own 

staff to approve the placement and visit on a monthly basis or contract 
with an appropriate agency in the state the NMD is living in, such as a 
foster family agency.  If monthly supervision is provided by an agency in 
the other state, the California county social worker or probation officer 
must still conduct an in-person visit with the NMD at least once every six 
months.   

 
If the county has been made aware that there may be a prohibition on out-of-
state social workers providing visitation and services to their clients in that state, 
the county should consult with their County Counsel to determine exactly what 
that state’s laws allow and/or prohibit.  Through contacting several states where 
this has been reported to be an issue, the CDSS has discovered that some 
states prohibit out-of-state social workers from “practicing social work” in their 
state but that this refers to clinical social work practiced by a licensed social 
worker and does not pertain to county case workers approving placements and 
providing visitation and services to their clients.  In other states, there is an 
exception to the prohibition for out-of-state case workers employed by a 
governmental agency.  The CDSS is not aware of any state that would deny an 
ICPC request for a California NMD, be unwilling to serve a NMD at the local level 
and also prohibit a county case worker from California from serving their client.  If 
a county encounters this situation, it is requested that they contact the CDSS 
TAY Policy unit to report it.   

 
8. Can a NMD Study Abroad?  

 
Yes, a NMD may study or complete an internship abroad while residing in a 
SILP.  If a NMD has otherwise been approved to live in a SILP and wishes to 
study or work abroad for a limited period of time, they may do so as long as the 
county agency obtains an order from the Juvenile Court allowing a placement in 
another country, and is able to arrange for supervision by a qualified individual in 
the country where the youth will be residing.   
 
All requirements regarding monthly in-person visitation and services still apply to 
NMDs residing out of the country.  The federal government does not allow 
teleconferencing applications, such as Skype or Facetime to replace in-person 
visitation.  Arrangements for visitation and service provision can be made with an 
appropriate agency or other entity in the host country.   
 
The NMD may receive their foster care maintenance payment while abroad but 
they must set up a direct deposit of their payment to their bank account, from 
which the funds may be withdrawn in the other country.   



 
NMDs may also choose to exit extended foster care prior to moving out of the 
country and re-enter upon return as long as they remain eligible with regards to 
age and participation requirements. 
 
 

9. According to ACL 17-83, a NMD can live in a SILP with a parent.  If a 
youth is returned to a parent before they turn 18 or is in a family 
maintenance case with a parent when they turn 18, can the placement 
be turned into a SILP when the youth returns 18?  What if family 
reunification services are still being offered to the youth and their 
parent(s) after they turn 18? 

 
No, the eligibility requirements for EFC have not changed.  Along with other 
eligibility conditions, a youth must have had a foster care placement order in 
effect on their 18th birthday in order to extend in foster care.  Therefore, a youth 
who is back in the care of their parent(s) upon turning age 18 would not be 
eligible for EFC.   
 
For a youth who is subject to a reunification plan on their 18th birthday, W&IC 
sections 361.6 and 727.25 allow reunification services to continue for a youth 
after they turn 18.  If the youth is successfully reunified with the parent, the court 
would terminate the juvenile court case as they would if the youth was still a 
minor (after any needed family maintenance services were provided).  At this 
point, the youth would no longer be a NMD and therefore would not be eligible for 
an EFC placement or services.  However, the youth would be eligible for re-entry 
should the reunification fail before the youth turns 21.   If the youth re-entered 
foster care, they may be eligible for a SILP (if assessed to be ready for this level 
of independence) but it would not be appropriate for them to be placed in a SILP 
with the parent with whom they were removed and then reunified if that 
reunification subsequently failed.  

 
Furthermore, when a youth is reunified with a parent, they are being placed back 
in a parent’s home.  ACL 17-83 states “it is important to note that the NMD is not 
being placed with the parent, being returned home to the parent or in any way 
under the care or supervision of the parent.”   
 
The purpose of allowing NMDs to reside in a SILP with a parent was to open up 
additional placement options for NMDs and assist them in strengthening their 
relationship with their parent(s) while still under the supervision and support of 
the county agency.   
 
ACL 17-83 describes this new SILP option for youth who are eligible for EFC and 
have been assessed as ready to live in a SILP.  If the SILP Readiness 
Assessment indicates that it would be safe and appropriate for the NMD to reside 



in the same home as a parent, the county agency can approve the placement 
and federal funds would be available for a federally eligible NMD.   
 
The parent is looked at in the same way as any other roommate the NMD wishes 
to live with.  This type of SILP is not intended to be a placement with a parent or 
to provide a parent with a place to live.  The SILP facility should be one that the 
parent is already living in themselves or is secured by the NMD and parent 
together as opposed to a situation where a NMD has SILP housing but wants to 
move the parent in with them.   
 

 
10. When a NMD is going to college and living in university housing that closes 

during Winter and Summer Breaks, does a new placement need to be 
approved during these time periods in order for the NMD to continue 
receiving a foster care payment?   

 
For Winter Break, which usually lasts from three to five weeks, if the NMD’s 
college housing is closed, this absence from placement can be treated in the 
same way as when a foster parent takes a youth on vacation for over 14 days and 
funding is allowed to continue.  Therefore, a youth who is absent from their SILP 
placement for over 14 days due to Winter Break closure of their housing does not 
need to have a new placement approved in order for their foster care payment to 
continue.  They may reside in a place of their choosing during this time.  Their 
Social Worker/Probation Officer should ensure that they are staying in a safe 
place.   
Summer Break generally lasts for a much longer period of time.  Unless, the youth 
can remain in student housing during that time period, an alternate placement for 
the youth must be approved in order for the NMD to continue receiving a foster 
care payment.   

 
 

11. Determining which populations are eligible for re-entry to foster care from 
adoption or guardianship at age 18 or over is difficult.  Can you provide 
some guidance on this? 

 
AB 787 and AB 2454 aimed to provide a safety net for vulnerable populations that 
may lose the support of their guardian(s) or adoptive parent(s) at the crucial time 
when youth are transitioning to adulthood.  These populations were already 
eligible to receive extended benefits after the age of 18 so the ability to re-enter 
foster care provides them with the financial support they would have otherwise 
received from the Adoption Assistance Program (AAP), Kinship Guardian 
Assistance Program (Kin-GAP) or Nonrelated Legal Guardianship (NRLG) foster 
care payment provided to their adoptive parent or guardian.   
 



W&IC 388.1 (a) states that former dependents, ages 18 to 21, who received aid 
through the Kin-GAP or NRLG programs, or adoption assistance payments, after 
attaining the age of 18, are eligible to re-enter foster care if their guardian or 
adoptive parent dies or is no longer providing ongoing support to the youth and 
the payments to the guardian or adoptive parent have been terminated.   
 
AB 2337 was passed in 2018 and makes an exception for youth who received 
Supplementary Security Income benefits or other aid from the federal Social 
Security Administration instead of one of the payments listed above to qualify for 
re-entry if otherwise eligible.   
 
Please see the attached matrix for a break-down of which populations are/are not 
eligible for re-entry to foster care under AB 787 and AB 2454.   
 

12. For frequently asked questions related to foster care eligibility and funding 
during the declared COVID-19 State of Emergency, please refer to ACL 20-
81. 
 

 


